De leider ontwaakt

Over mij

Norbert Overvelde

Ik ben geboeid door hoe samenwerking vorm krijgt. Dat deed ik in mijn professionele carrière in verschillende rollen en oplopende verantwoordelijkheden. Als ik terugkijk naar mijn fascinatie voor de menselijke dynamiek in communicatie en samenwerking dan is dat in 1996 begonnen met het boek van Covey ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. Ik was zo geïnspireerd dat ik er gelijk mee aan de slag wilde bij mijn werkgever. Die kans kreeg ik toen niet en het bleef sluimeren.
Door een aantal werk- en levenservaringen kwam ik steeds dichter bij mezelf en stelde dat ik zelf de leiding kon nemen in wat ik wilde bereiken. Het pad was niet duidelijk en vooral organisch.

Toen ik mijn rug brak tijdens een vakantie en mijn eigen kwetsbaarheid onder ogen zag kwam er besef dat ik zelf een keuze heb om te veranderen.
Naast mijn professionele pad in de health promotion verdiepte ik mij in de wereld van psychologie, team- en organisatie ontwikkeling. Ik ging het ‘in het klein’ bekijken, dus wat het betekent voor leidinggevenden en hun proces in leiden en hun beperkingen daarbij. Waar werkt samenwerking wel of niet? Waar gaat het dan juist goed of gaat het mis? Met name door mijn eigen vragen in mijn eigen dynamiek van leidinggeven en teams aansturen en mijn rol als management team lid, maar vooral – later – door de begeleiding van een professionele coach die ik toen bezocht werden mijn ogen geopend. Leiderschap bleek toch iets meer te zijn dan leiding geven…

Het ambacht van professioneel begeleiden heeft mij sinds die tijd (ca. 2002-2003) niet meer los gelaten. De vier jaren die ik werkte bij School voor Coaching als opleider/coach hebben mij definitief op het professionele pad gebracht. De stappen die ik daarna maakte bij Phoenix Opleidingen en via inspirerende leiders in de wereld van coaching en therapie leiden mij uiteindelijk naar de opstart van 3DMens.

Ik ben avontuurlijk en ondernemend ingesteld en heb geleerd om de tekens te verstaan. Met dat laatste benoem ik de kern van het Ontwaken in Leiderschap, het gaat om het ontdekken van jezelf in de ontmoeting met anderen waarmee je werkt of leert. Naast mijn avontuurlijke en ondernemende kant hou ik van rust en ruimte. Die balans ontdekken en beter leren te verstaan heeft mij veel gebracht. Dat betekent onder andere dat ik altijd maatwerk biedt. Een (te) vast programma past niet bij mij. De Leider Ontwaakt is een concept met vele mogelijkheden, waarin de deelnemers centraal staan en daarom mogen er ook onverwachte variaties zijn.

Het ervaringswerken is een vak apart, dat vraagt om daadwerkelijk aanwezig te zijn in het contact met anderen. Ik zie mijn werk als reizen door jaarringen van mensen in hun professionele context. In die jaarringen zitten hier en daar vergroeiingen die vertellen wat er onlosmakelijk is verbonden met de eigenheid van mensen en teams. Dat is inspirerend en geeft groei. Door mijn werkwijze en manier van samenwerken (in 3D) worden prestaties voor mensen, teams en organisaties beter en wordt werkplezier en gezondheid gestimuleerd.